коне
коне / netinfo
д-р Петко Митев за проблемните коне
95022
д-р Петко Митев за проблемните коне
  • д-р Петко Митев за проблемните коне
Всички общини в Пазарджишка област да определят помещения за задържане на безпризорни коне и други нечифтокопитни животни, разпореди днес Областната управа в града. Срокът е до 3 ноември. Мярката се предприема и за да се намали до минимум разпространение на болести, но най-вече защото безпризорните четириноги създават сериозни проблеми.

Най-безконтролно е в момента положението в Цигов чарк, Батак, Ракитово, където конете не само създават опасности по пътищата, но и унищожават реколтата на земеделци, чупят имущество на вили, хотели, съобщи директорът на Областната дирекция по храните д-р Петко Митев. Последният случай е от Велинград, където са заловени два коня точно пред сградата на общината, в самия център. В Панагюрище пък през септември е допуснато масово унищожаване на земеделска продукция, пак от коне. Подобни сигнали има и от Калугерово.

В част от общините са обособили помещения за задържане на животни до появата на собственика и заплащане на съответната глоба – например Велинград и Панагюрище. Успехи постига и Пещера, където проблемът, според д-р Митев, е решен – и в града, и в курорта Свети Константин.
За справяне с пуснатите коне започва инвентаризация на добитъка със съдействието на ветеринарните лекари и полицията, в чиито правомощия е да установят дали има пастир, къде и как се отглеждат.

Чуйте повече от д-р Петко Митев в аудиото.