Ральо Ралев
Ральо Ралев

„Всички цветове заедно” се проведе в район „Северен". Културно събитие под наслов „Всички цветове заедно” се проведе в заседателната зала на районната администрация в „Северен”.

Кметът Ральо Ралев официално откри мероприятието и застъпи темата за начините на интегриране на малцинствата чрез образование и култура.

„Днес на обществото ни са необходими образовани млади хора и всички трябва да работим в тази насока – да ограмотяваме младежите от всички етноси, за да могат успешно да се реализират както на пазара на труда, така и в живота. Освен стандартно образование младежите задължително трябва да притежават и компютърна грамотност, тъй като съвременните професии са неизменно свързани с новите технологии и компютърни системи” – подчерта Ралев.

Последва представяне на младата писателка Красимира Стоева, която има осем издадени книги и е печелила множество конкурси. Тя представи книгата си „Смъртта е оправдание за всичко” от 2015 г. – роман, който печели конкурс на Министерството на културата.

Книгата по художествен път представя актуалния проблем за интегриране на малцинствата. „Акцентът в книгата ми е да не слагаме ограничения във взаимоотношенията, да се стремим към едно по-добро бъдеще, да бъдем по-сплотени, да си даваме шанс, да търсим доброто в себе си и в това, което ни събира. Чрез образованието, чрез силните страни на всеки от нас и чрез изкуството ще избягаме от страха, който се наслагва между етносите.” – сподели авторката.

Именно тази книга избра Ралев за подарък на гостите от район „Северен”, сред които и жители на „Шекер” и „Арман” махали,  випускници на пловдивския университет „Паисий Хилендарски” със специалност етнология, както и здравни медиатори.