Военното летище край Карлово се превръща в индустриална зона
Военното летище край Карлово се превръща в индустриална зона / снимка: Sofia Photo Agency

Готов е идейният план за развитие на индустриална зона Карлово, съобщи пред Дарик инж. Николай Енчев, председател на Управителния съвет на националната компания „Индустриални зони“ ЕАД.

Индустриалната зона се намира на територията на бившето военно летище край с. Марино поле и обхваща площ от 580 дка.  520 от тях ще се предлагат на инвеститори за изграждане на производствени и логистични центрове, както и пречиствателна станция. Част от зоната е предвидена за високотехнологични проекти. На останалите 60 дка ще бъдат изградени обекти за хранене, спорт  и почивка. Вече има и инетерес към определени терени от потенциални инвеститори, потвърди  пред Дарик инж. Енчев.

На терена е построена електрическа подстанция, изградени са водоснабдяване и канализация, както и телекомуникационна мрежа. Предстои доизграждане и на пътната инфраструктура.

Индустриална зона Карлово отстои на 45 км от автомагистрала „Тракия“, на 56 км от Пловдив и на 60 км от летище Пловдив. Тя е една от 5-те зони в страната, които са в процес на развитие. Останалите са Божурище (край София), Телиш (край Плевен), Бургас и Варна. Три от индустриалните зони в България – край Русе, Видин и Свиленград, вече функционират.