Военният министър: Войната в Украйна е риск за сигурността в Европа
Военният министър: Войната в Украйна е риск за сигурността в Европа / снимка: Дарик радио Пловдив
Военният министър: Войната в Украйна е риск за сигурността в Европа
74816
Военният министър: Войната в Украйна е риск за сигурността в Европа
  • Военният министър: Войната в Украйна е риск за сигурността в Европа

Това, което се случва сега в Украйна, е голям риск за сигурността в Европа, заяви в Пловдив военният министър в служебното правителство Велизар Шаламанов. По думите му, всеки, който дестабилизира по един или друг начин институциите на България, внася риск за страната, а случващото се в Украйна е такъв рисков фактор.

Най-голямата гаранция за сигурността в България е членството ни в НАТО и във Вашингтонския договор, а военното министерство ще направи всичко възможно армията да има готовност да защити страната ни, допълни министърът.

Кметът на Пловдив Иван Тотев е внесъл искане в МО да се прехвърлят на общината военни имоти с отпаднала необходимост. Те са важни за града, но и за министерството, защото в бъдеще там може би отново ще бъде разположен щабът на многонационалните сили в Европа, каза още Велизар Шаламанов. Затова той използва случая да ги посети лично и заедно с командирите на поделенията, за да се прецени на място дали това, което предлага общината, е приемливо за министерството.

В 10 часа Велизар Шаламанов откри новата учебна година в Образцовата математическа гимназия „Академик Кирил Попов“ в Пловдив, която е завършил със златен медал преди 35 години. Той пожела на учениците да се насладят на знанията, които ще получат в елитното училище, на приятелствата, които ще завържат, и да имат много успехи в математиката и програмирането. Чуйте думите му в прикачения файл.

Военният министър Войната в Украйна е риск за сигурността в Европа
netinfo

На тържеството присъстваха още областният управител Розалин Петков, ексдиректорът и бивш просветен министър Кирчо Атанасов, кметът на район „Западен“ Димитър Колев и представители на Районния инспекторат по образованието.

След тържеството министър Шаламанов се срещна с кмета Иван Тотев и областния управител Розалин Петков, а по-късно той посети 68-ма бригада „Специални сили“.