Пет села организира Народен събор за защита на археологическа местност до Пловдив
Пет села организира Народен събор за защита на археологическа местност до Пловдив / netinfo
Събор и подписка да защита на местност
98887
Събор и подписка да защита на местност
  • Събор и подписка да защита на местност
Подписка до Министерство на културата и кандидатстване с проект, финансиран от „Пловдив 2019“, готвят инициаторите на Народния събор за съхраняване на археологическата местност "Градище - Калоянов връх" над Пловдив.

За опазването на българската историческа и археологическа стойност на местността  призовават организаторите на събора - „Съюз Духовно възраждане -  България“ и петте пловдивски села Белащица, Марково, Гълъбово, Брани поле и Цар Калоян, разказа пред Дарик Мария Герасова, председател на „Съюз  Духовно възраждане - България“.
 
Калоянов връх се намира над село едноименното село Цар Калоян, от което се разкриват смайващи изгледи към Пловдив и региона. Нарича се така заради преданието, че при един от походите си, Цар Калоян е разпънал своята шатра в подножието му. От върха, като на длан, се вижда Горнотракийската низина. Върхът се използва често за делта - и парапланеризъм.
 
Западно от селото се намира местността „Калето“, наричана още „Калояново градище“, разположена на едноименния връх. Там се забелязват останки от римска крепост, която е охранявала древния път от Пловдив през Централни Родопи към Беломорието. Навремето същия този път бил настелен с каменни плочи, които впоследствие жителите от околните села използвали при строежите на домовете си.
 
Съборът в защита на местността местност "Градище - Калоянов връх" ще се състои на 22 септември, събота, от 13 до 18 часа в местността "Чинарите" на село Белащица. Ще участват самодейни певчески и танцови състави от читалищата на селата, а от Задругата на майсторите ще покажат уникални творения.

Още чуйте в звуковия файл.