ВиК – Пазарджик стачкува, половината персонал – със заплати под минималната
ВиК – Пазарджик стачкува, половината персонал – със заплати под минималната / netinfo
Около 180 служители от общо 240 служители на ВиК Пазарджик не започнаха или спряха в 8 часа работа за едночасова ефективна стачка. До 9 часа не работиха и касите на фирмата, и аварийните екипи.

Причината за протеста в дружеството в ликвидация е ниският размер на възнаграждението, което не е повишавано от 2002-а година. В момента средната заплата на 50% от персонала е под минималната за страната, а разликата между най-високото и най-ниското възнаграждение в предприятието е около 400 лева. Служителите настояват и за проверка от МРРБ на извършваните от ликвидатора разходи. Любомир Михайлов си е купил нов автомобил за 40 000 лева, а липсват пари за заплати, алармират от КНСБ и КТ “Подкрепа”. Според него протестът се подклаждал изкуствено. Михайлов коментира, че има подкрепа от министерството и още – че заплатите ще бъдат вдигнати, но не в искания от протестиращите размер.

Служителите искат увеличение на възнагражденията със 100 лева от 1 август, с които да бъде компенсирана натрупаната в последните 6 години инфлация. Те настояват още за компенсации за въвеждането на плоския данък. Сред исканията им са и отмяна на санкциите върху възнагражденията на инкасаторите и водопроводчиците заради несъбрани от потребителите суми, както и незабавно сключване на договор със служба по трудова медицина.

Председателят на стачния комитет инж. Звезделин Вукев обяви, че върху част от служителите е упражняван натиск и те не са протестирали заради страх от уволнение. Министерството на регионалното развитие е разпоредило вчера да започне процедура по вдигане на заплатите, но до момента няма отговор от страна на ликвидатора.

Ако не бъде подписано споразумение по исканията, ефективната стачка ще започне след 29 септември и ще блокира водоснабдяването на Пазарджик.