/ screenschot/airsofia.info
Община Велинград призова гражданите си да пазят чистотата на въздуха. Повод за необичайното за такава институция обръщение е началото на поредния отоплителен сезон и очакванията димът от твърдото гориво да насити атмосферата с фини прахови частици.

Смята се, че те водят до по-чести остри дихателни инфекции – ринити, фарингити, бронхити, пневмонии. Както и до усложнения и по-тежко протичане на хронични болести, като астма, бронхит, емфизем, сърдечно-съдови и съотватно намаляване продължителността на живота, припомнят от местнат администрация.

Изследвания от миналата година показват, че главният източник на фини прахови частици са ползваните за отопление горива. Проблемът се задълбочава при продължителни студове и метеорологични явления, затрудняващи разсейването на дима.

Съветите на общината са при възможност хората да изберат отопление, при което не се отделя пушек. Ако все пак заложат на твъдо гориво, да не ползват въглища с високо съдържание на сяра и пепел, както и влажна дървесина. Важно е да се провери и височината на комините. Ако те са на по-малко от метър над билото на покрива, се затруднява както горенето, така и разсейването на дима. Освен това е добре да са изчистят димоотводите от сажди, да им се направят топлоизолация и предпазни „шапки“ срещу проникване на влага, която също влошава нещата.

Припомнено е още правилото да не се хвърля незагаснала сгур в контейнерите за смет - това води до запалване и допълнително замърсяване. В домашните печки пък не бива да се слагат пластмаси, гуми, парцали, печатни издания – при изгаряне те отделят токсични вещества.

Съветите към автомобилистите са да не оставят колите си с включен двигател на място за дълго време, да следят изпраността на двигателите и изпусканите от ауспусите газове.