/ Thinkstock/Getty Images
Пловдивската ЕГ „Иван Вазов“ става първото училище в България, в което може да се учи навсякъде и по всяко време. Внедрената облачна платформа за образование ще трансформира целия учебен процес, като поставя фокус върху ученика и променя изцяло учебната среда.

Два млн. лв. са нужни за подобряване дигиталните умения на българите за следващите 5 години

"С тази значима стъпка издигаме сътрудничеството, технологиите, свободното общуване и индивидуалността в стандарт за нашето училище", коментира пред Дарик радио директорът на гимназията Вихра Ерамян. 26-ма ученици разполагат с 26 преносими компютъра и заменят учебника с ново учебно съдържание в облака.

До 2023 г. моделът ще бъде валидиран за целия петгодишен курс на обучение в гимназията. Това е кулминация на двугодишни усилия, в резултат на които 23-ма учители са сертифицирани по международни програми за внедряване на технологии", допълни Ерамян.
 
Дискутират образованието и дигитализацията в Пловдив

"С реализирането на проекта „1:1“ всеки ученик и учител вече разполага с електронен профил в домейна на организацията", заяви зам.-кметът по образование Стефан Стоянов, който увери, че високата технология намира приложение във всяко едно от 52-те общински училища в Пловдив.
 
Официалният старт на новата образователна технологична инициатива ще бъде даден от 10:00 часа в ЕГ “Иван Вазов”. Специални гости на събитието ще са министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и екип на Министерството на образованието и науката.

Проектът е реализиран със съдействието на Община Пловдив, Център за творческо обучение и Acer България - официален партньор на Google for Education в страната ни.