В областта: По-висока избирателна активност от първи тур, има и жалби
В областта: По-висока избирателна активност от първи тур, има и жалби / Дарик архив

26 638 души са упражнили правото си на глас в РИК 17 към 10.00 часа. Това съобщи за Дарик говорителят на комисията Иван Кърчев. В процентно отношение избирателната активност в областта е 8.76 на сто. Тя е с под половин процент по-висока в сравнение с първия тур.

Най-висока е избирателната активност в община Брезово – 13.39%, следвана от общините Хисаря и „Марица“, които имат съответно по 10.78% и 10.19%. При всички останали общини резултатите са под 10 на сто. Най-ниска е активността в община Стамболийски – 8.06%.

В РИК 17 са постъпили четири сигнала за нередности. Първият е за СИК в община Стамболийски, в която избирателният списък е бил разделен по букви. РИК 17 се е произнесла, че това не е нарушение на Изборния кодекс. Втората жалба е за раздаване на агитационни материали в община Раковски. Сигналът е оставен без разглеждане. Третата жалба е била за недобре работещ печат, който разливал мастило. РИК е дала указания да бъде сменен. Последата жалба е за СИК в община Карлово, която твърди, че през секцията се говори на небългарски език. Този сигнал също е оставен без разглеждане.

Нямаме съществени жалби, които да нарушават изборния процес, обобщиха за Дарик от РИК 17.