848 повече са имащите право на глас в областта заради навършилите 18
848 повече са имащите право на глас в областта заради навършилите 18 / Дарик архив

Изборният ден в РИК 17 - Пловдивска област, започна нормално. Всички секции работят, като в началото на деня са липсвали около 15 членове на също толкова СИК, съобщи за Дарик председателят на комисията Елена Кинаева. Това обаче не пречи на комисиите да започнат работа, тъй като имат необходимия кворум по закон. На балотажа в Пловдивска област с право на глас са 304 218 души, които са с 848 повече в сравнение с първия тур и това са младите хора, навършили пълнолетие в седмицата между двата тура.

Общият брой секции в Пловдив област е 532. 8 от тях са открити в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги. На територията на 17-ти район няма секции, открити в места за лишаване от свобода и задържане. Броят на подвижните избирателни секции е 9.

Хората с увредено зрение или тези, които имат затруднения в придвижването, ще могат да упражнят правото си на глас в конкретни секции, които са определени за такива гласоподаватели, съобщиха от Районна избирателна комисия 17. Във всяка една от общините на Пловдивска област, за които отговаря РИК 17, има такива секции, които са на първите етажи на сградите и са обозначени с утвърдените от ЦИК знаци за допълнителното им предназначение.

Ако даден избирател е вписан в избирателен списък, чиято секция се намира на по-трудно достъпно за него място или на по-горен етаж, той може да гласува в тези секции, които ще бъдат специално оборудвани за хора с увреждания. В тези случаи не е нужно избирателят да подава предварително заявление в общината си, за да гласува. Достатъчно е да носи със себе си документ за самоличност и в определената секция за хора с увреждания ще попълни декларация, че няма да гласува на друго място. Празната бланка на такава декларация, която има утвърден образец, ще получи на място в СИК, след което ще може и да гласува.

В община Асеновград са разкрити 4 подобни секции, в Брезово - 4, Калояново - 7, Карлово - 4, Кричим - 1, Куклен - 2, Лъки - 2, „Марица“ - 3, Перущица - 1, Първомай - 2, Раковски - 5, „Родопи“ - 5, Садово - 2, Сопот – 1, Стамболийски - 3 и Хисаря - 3. В община Съединение всички избирателни секции се намират на първия етаж на сградите.

Ако избирателят е с увредено зрение, слух или друг проблем, който не му позволява да извърши сам необходимите действия при гласуването, председателят на СИК може да разреши гласуването да се извърши с помощта на придружител, който се посочва само и единствено от гласоподавателя с увреждания. Данните на придружителя се записват в допълнителен списък, като един човек може да бъде придружител само на двама избиратели.