В Дева Мария Лурдска ще приемат деца до 20- годишна възраст
В Дева Мария Лурдска ще приемат деца до 20- годишна възраст / netinfo
До 20 - годишна възраст ще се увеличи границата за прием в Центъра за деца с увреждания „Дева Мария Лурдска” в Пловдив, съобщи изпълнителният директор на центъра Тотка Каранешева. Приемът ще започне от септември т.г.

В последните три години „Дева Мария Лурдска” предоставя почасови услуги само на деца, болни от детска церебрална парализа, на възраст от 3 до 10 години. Капацитетът на центъра е до 40 деца.

Една от майките на болни деца, потърпевши от проблемите с финансирането на центъра и смяната на досегашния му персонал, е подала жалба в прокуратурата срещу директорката Каранешева. В нея се настоява да се извърши проверка на неправомерните уволнения на досегашните рехабилитатори, благодарение на които синът й има значителен напредък в развитието. Петима от специалистите водят дела. Делата не могат да тръгнат, защото Каранешева и нейният адвокат не се явяват редовно на срещите, каза една от уволнените Марияна Здравчева

Чуйте какво казва една от потърпевшите майки от звуковия файл 1:

Директорката продължава да твърди, че обвиненията на родители и на уволнените специалисти за източване и практическо закриване на центъра, са инсинуация. Според Каранешева, лекарите не били уволнени, а отказали да подпишат нови трудови договори.

По думите й, в момента в рехабилитационния център работят 8 специалисти - кинезитерапевти, специални педагози, логопеди, терапевти, психолози, които се грижат за 25 деца. Това обаче не може да бъде потвърдено, тъй като Каранешева отказва да допусне журналисти до залите за рехабилитация.

Чуйте как тя отговори на въпросите на репортера на Дарик радио от звуковия файл 2: