Учителските заплати в малките училища до 520 лeвa?
Учителските заплати в малките училища до 520 лeвa? / netinfo

Най-много 519 лв. ще може да достигне през юли заплатата на учителите в малките училища в Пловдив, след увеличенията, каза пред Дарик началникът на отдел „Образование” в Общината Георги Янев. Това е станало ясно след проведената между директорите на учебни заведения и общинските финансисти среща, на която са обсъдени делегираните бюджети.

47 млн. лв. е субсидията от държавата, предвидена за училищата и детските градини в Пловдив през тази година, 80% от нея ще бъде разпределена между школата според броя ученици, а останалите 20 на сто ще бъдат разпределени в по-малките учебни заведения като например училището в Прослав, където учат под 300 ученици. Най-вероятно ще се наложи общината да дофинансира образованието с около 5 млн. лв., стана ясно днес. Общинари прогнозираха ново напрежение в учителските среди, тъй като вероятно няма да бъде достигнато обещаното от правителството ниво на заплатите от 640 лв.

Днес директори на основни училища бяха запознати с изискванията за категоризация по делегираните бюджети. Утре семинарите продължават с директори на средни училища.