Транспортът – основен замърсител на въздуха в града
Транспортът – основен замърсител на въздуха в града / dariknews.bg/ Архив

Транспортът е сред основните източници на замърсяване на атмосферния въздух в града. Това сочат данните на Комисията за подобряване качеството на въздуха на територията на Община Пловдив. Според председателя на организацията зам.-кмета Александър Константинов трябва да се предприемат мерки, които да ограничат фините прахови частици във въздуха.

До момента транспортът в града не е обследван, но вниманието трябва да се насочи към него, защото анализът ще допринесе както за оптимизацията му, така и за овладяване на част от емисиите в общината, категорични са членовете на комисията.

Първите мерки, които ще се предприемат са допълнително озеленяване на територията на всички административни райони в града. С тази дейност ще се заеме ОП „Градини и паркове" още тази година.  

Членовете на Комисията вече имат набелязани краткосрочни и дългосрочни планове. Сред първите са допълнителни замервания на качеството на въздуха извън наблюдаваните пунктове, изготвяне на анализ след допълнително миене с маркуч, създаване на реални и адекватни мерки за ограничаване на движението на МПС в централната част на града и в Стария град и други.

В дългосрочен план са предвидени контрол по спазването на нормативните изисквания за качество на въздуха, допълнително залесяване на територията на Община Пловдив по време на есенната кампания, извън планираните до края на 2010г. места, промени в технологията за почистване на уличната мрежа и обществените места, прекратяване на ръчното метене с метли, извършване на дейността със специализирана техника, която гарантира отстраняване на прахта от настилките без да се вдига прах.