Тежката съдба на две деца трогна цяла България
Тежката съдба на две деца трогна цяла България / Dariknews.bg
Учениците въртят цялото домакинство
Цяло село помага на семейство в затруднено положение от село Вълчан дол, община Баните. От година мъжът е на легло, а майката е с психични проблеми. Двете им дечица Митко, който е в шести клас и Лили, която пък е в четвърти клас  учат в училището в Давидково. Те нямат интернет и мобилни телефони, дори не са ходили на повече от 50-км от родното си село.

По-голямата част от домакинството се върти от  децата. Помагат в отглеждането на кравата, носят дърва, а Лили умее да готви и да пере. Въпреки това момичето има много добър успех в училище „ След часовете играем, учим  в къщи, четем, това правим. Помагаме в къщи. Оправяме се лесно“, разказват децата.

История за съпричастност: Деца помогнаха на сестрички, останали без майка (ВИДЕО)

Поради широката гласност около техния случай във Фейсбук много добри хора са изпратили дарения за семейството.  Освен дрехи и храна, те имат вече компютър, телевизор, хладилник и други необходими неща. Селото е събрало средства, за да бъдат платени здравните осигуровки на бащата Ангел Хайтов, за да може да бъде опериран.

Нова става той ще получи също благодарение на добри сърца. Вече има и фирма, която се е ангажирала да смени покрива на къщата на семейството. Лили и Митко пък за първи път в живота си ще идат на училищната екскурзия до Шипка, която са виждали само в учебниците.

6-годишно дете даде спестяванията си за самотна майка с три деца

„Те са много възпитани деца, кротки, съобразяват се със своите съученици. Някой път са много притеснени, чувства се една несигурност, но колегите обаче са много добър екип и правят всичко възможно, за да преодолеят тази бариера. Опитват се да създадат всички условия, които евентуално липсват на децата в семейна следа и те да се почувстват пълноценни по-спокойни“, каза Роза Кънчева, директор на училището, в което учат децата.