Създателят на уникалните илюстрации на „Алиса в страната на чудесата“ гостува в Пловдив
Създателят на уникалните илюстрации на „Алиса в страната на чудесата“ гостува в Пловдив / ГХГ

Градската художествена галерия в Пловдив представя един от най-изявените илюстратори у нас и в Европа - Ясен Гюзелев. Пловдивската публика ще може да се срещне с талантливия маестро и да получи автограф от него върху екземпляр от българските издания на илюстрираните от него книги „Алиса в страната на чудесата“, „Алиса в огледалния свят“ и „Приключенията на Пинокио“.

Окриването на изложбата с оригиналите на най-прочутите му илюстрации ще се състои от 18:00 часа в залите за временни изложби на ул. „Княз Александър I”№15.

Изкуството на Ясен Гюзелев се характеризира с брилянтна техника, вдъхновена от Ренесанса, добрите реалистични школи от XIX век, през Прерафаелитите до Сецесиона. В същото време неговите творби са модерни по своята концепция за дизайн, гледни точки, игра между светло и тъмно. Характерната перспективна игра ни препраща към изкуството на Ешер.

Създателят на уникалните илюстрации на Алиса в страната на чудесата гостува в Пловдив
netinfo
„Когато започвам нова книга, аз се боя че няма да мога, все едно ми е за пръв път, не ползвам това, което се нарича рутина, натрупаните познания, опит. Почти никога не използвам една и съща техника, едно към едно с предишния си проект. Всяка нова работа я виждам по различен начин и тя изисква ново намиране. …Всъщност, то няма кой знае каква тайна, просто го правя по мой начин, който може да ме доведе до резултат, който стои в главата ми и се опитвам да постигна. Това е цялата работа. Разбрах, че специално търсене на стил и техника не бива да има", казва Ясен Гюзелев

Ясен има 11 самостоятелни изложби. Участва в десетки представяния съвместно с други автори в цяла Европа и по света.

Експозицията с илюстрации в Градската художествена галерия може да се види до 14 април.