Савина Петкова
Савина Петкова / netinfo
Последните български парламенти бълват некачествено законодателство, което рефлектира  върху работата на местната власт. Последствията са раздуване на администрацията, заради необходимостта от повече човешки ресурс и утежняване на процедурите, което отдалечава общинските съветници от същинската им дейност. Това коментира в интервю за Дарик радио председателят на ОбС Пловдив Савина Петкова.
 
“Не е изключено, всички ние, които сме в активна възраст, да преживеем отново смяна на политическата система, защото е видно, че неолибералният модел си отива”, смята още Съветник №1 на Пловдив. Видно е, че в България хората са изморени от партиите на статуквото, а последните, според нея, едва ли ще покажат “нещо свежо” през следващата изборна година. Петкова смята, че ако остане преференциалният елемент в изборната система, местната и централната власт ще продължават да страдат от дефицит на компетентни законотворци и специалисти в различните области.
 
“Заменихме 10-те божи заповеди с евроатлантическите ценности и е дошло време за промяна”, категорична е  Савина Петкова.
 
Според нея е напълно възможно политическите сътресения на национално ниво, да окажат влияние и на местните избори догодина, но на този етап “третият рунд” между Иван Тотев и Славчо Атанасов в Пловдив изглежда напълно реален.
 
Tя оцени местния парламент като конструктивен и добре работещ. Едно от най-тежките решения за града, според председателя, което ще е важно за поколения напред, е това за т.нар. пробив под Централна гара и бутането на Бетонния мост. Kато най-трудна в своя мандат Петкова определи сесията за Комплексния онкологичен център, която бе провокирана от тежки обвинения за нарушения в медицинските практики на здравното заведение, които все още остават недоказани. “Това, което всички ще запомним е, че в тази трудна ситуация, се показахме много единни”, коментира в ефира на Дарик Савина Петкова.
 
Съветите й към следващия председател на ОбС на Пловдив са да бъде търпелив, благ и справедлив, да не забравя, че е пръв сред равни и да се отнася с уважение към работата на администрацията.