Съдът за втори път отряза „Градски транспорт” за субсидия за изчезналите тролеи
Съдът за втори път отряза „Градски транспорт” за субсидия за изчезналите тролеи / netinfo
Административният съд спря предварителното изпълнение на решението на новото мнозинство на БСП и ВМРО в Общинския съвет, според което фирма „Градски транспорт”, собственост на червения съветник Ангел Батаклиев трябваше да продължи да получава 33% от субсидията за пловдивския транспорт заради тролейбисните линии, по които се движат едва 10 коли.

Това означава, че „Градски транспорт” ще се лиши от 70000 лева месечен приход, които получаваше в продължение на 13 месеца, докато обжалваше новата методика за разпределяне на парите на база на реално извършен пробег. Тя бе потвърдена като законосъобразна от Върховния административен съд, но новото управляващо мнозинство гласува връщането на стария механизъм с мотив, че трябва да бъде съхранен екологично чистият транспорт в града. Самият купувач на „Градски транспорт” призна, че нови тролеи могат да бъдат доставени най-рано в средата на следващата година, макар че според приватизационния му договор срокът е края на тази.

Останалите четирима превозвачи първо заплашиха със спиране, но после решиха да се обърнат към съда, който се произнесе в тяхна полза. Не можем да позволим ликвидиране на екотранспорта и да дишат децата ни мръсен въздух, коментира новият зам.-кмет от БСП Александър Константинов. Той не отговори еднозначно на въпроса дали след дни на „Градски транспорт” отново ще бъдат преведени 70000 лева субсидия заради тролеите. Ще търсим варианти след завръщането на кмета от Узбекистан, каза Константинов, макар че решението на Административния съд не позволява друг ход на общината, освен спирането на тези пари до окончателно решаване на спора.