Петър Паунов - кмет на Батак
Петър Паунов - кмет на Батак / ТВ Европа
Заради съществено процесуално нарушение Окръжният съд в Пазарджик върна на прокуратурата обвинителния акт срещу кмета на Батак Петър Паунов. Председателката на състава по делото срещу него Ирина Джунева обясни, че в обвинението не е посочено точно кои свои задължения е нарушил или не е изпълнил управникът и с какво е превишил правомощията си.

Решението може да бъде оспорвано и от двете страни в процеса пред Апелативния съд в Пловдив.

Паунов е обвинен в нарушение на служебните си задължения при сделка с държавен имот край язовир „Батак“. Първо е издал акт за промяна на собствеността от държавна в частна общинска, след което е внесъл предложение за продажба в Общинския съвет на 12 септември 2015 г. То е гласувано и на 13 ноември същата година част от имота е продадена на трето лице за 2 400 лева.

На днешното първо разпоредително заседание прокурор Недялка Попова предложи казусът да се гледа по съкратеното производство, но Паунов и адвокатът му – Виктор Михайлов, бивш вътрешен министър от кабинета на Любен Беров, отказаха. Съдия Ирина Джунева даде ход на делото, но после съобщи за пропуските и върна обвинителния акт за коригиране.

Разбра се още, че сделката за продажбата на имота е развалена преди няколко дни, а парите са върнати на купувачката Маргарита Теодосиева. Министерството на земеделието и горите като собственик бе присъединено като граждански ищец, макар че реално ведомството при новите обстоятелства не е ощетено.