Съдът пусна 30 млн. заем.  Кметът моли областния да не спира важните решения  за града
Съдът пусна 30 млн. заем. Кметът моли областния да не спира важните решения за града / netinfo

Административният съд се е произнесъл в полза на Общината по казуса с 30млн. заем. Това съобщи преди минути кметът на Пловдив Иван Тотев.

По думите му мотивите на магистратите са, че не е в правомощията на областния управител да обжалва такъв тип решения. Тъй като  има възможност Каймаканов да продължи да обжалва на по-горна инстанция, Тотев заяви, че ще му звънне още днес, за да се опита да го убеди да не оспорва повече решението, защото това ще "забави важните проекти" за Пловдив.

В определението на съдия Дичо Дичев от Административния съд в Пловдив е записано, че съсът оставя без разглеждане  оспорването на Областния управител против решението  на Общински съвет – Пловдив от 4 септември т.г. и прекратява производството по делото.Областна администрация - Пловдив е осъдена да заплати на Общински съвет - Пловдив разноски в размер на 1200 лв.

Според юристите на Областната управа, на практика съдът е отказал да  се произнесе по законосъобразността на  оспореното решение на Общински съвет Пловдив, тъй като е приел, че е извън правомощията му да го контролира.

„Парадоксалното в случая е, че същият този съд със свое решение № 1448/19.08.2011 г. по адм. дело № 596/2011 г. се произнесе по идентично оспорване на решението за поемане на дългосрочен общински дълг, взето от предходния общински съвет”, твърдят от Областна управа.

Тогава съдът  прие, че е в правомощията му да го контролира и тази позиция е потвърдена и от Върховния административен съд с решение по адм. дело № 12573/2011 г.

Оспорваното решение на местния парламент касае  поемането на дългосрочен общински дълг в размер до 14 200 000 евро, от ЕБВР, с цел финансиране на проект за възстановяване на пътната инфраструктура на Община Пловдив.

През септември областният управител Венцислав Каймаканов спря изпълнението на решението. В мотивите си той изтъква, че са установени процедурни пропуски и от тях е отстранен само един – а именно упълномощаването на кмета за извършването на корекции в бюджета. Според юристите на областната управа не са спазени и изискванията за оповестяване на публичен дебат, за становище по въпроса в постоянните общински комисии и провеждане на процедура по ЗОП за избор на банка – кредитор.

Според адвокатът на Общината Евелина Божикова, Законът за обществени поръчки не важи за организации като Европейската банка за възстановяване и развитие, от която местната администрация иска да тегли заема.

Преди 2 години съдия Дичо Дичев бе избран, след жребий, за съдия по делото за касиране на изборите в Пловдив по жалба на ВМРО-НИЕ, която в последствие беше отхвърлена.