Организират благотворителна вечер за набиране на средства
Педиатричното отделение на общинската болница „Св. Мина” в Пловдив е в окаяно състояние.

Малките пациенти се лекуват под падаща настилка и липса на нормални условия, предава NOVA. „Леглата са стари, дюшеците също. В стаите нямаме звънни, които да сигнализират за спешни случаи.

Имаме нужда от нови мебели, боядисване на стаите и изграждане на стая за игра за най-малките”, обясни Мария Куманова от лечебното заведение. Ремонт в болницата не е правен от години, допълни главната медицинска сестра. „Друг проблем е, че в коридора няма достатъчно лампи”, каза още тя.

Интензивните отделения в общините Пловдив и Монтана са препълнени (ВИДЕО)

Годишно през общинската болница в Пловдив минават над 1000 деца от града и областта. „Единственият ни сравнително добър сектор в болницата е отделението за кърмачета. По време на голямата COVID вълна педиатричното отделение беше преобразувано в COVID отделение, като бяхме преместили детското отделение в кърмаческото.

Това е и една от причините да не можем да започнем ремонт. Повече пот 20 години не са извършвани каквито и да са дейности в болницата. Единствено ремонтирана е ВИП стаята”, обясни управителят на МБАЛ „Св. Мина”- Пловдив проф. Петър Петров.

Лекарите от здравното заведение се ангажират сами с набирането на средства. Необходимата сума за цялостно реновиране е около 100 хиляди лв., без закупуването на апаратура за отделенията. Парите от бюджета на болницата обаче не стигат.

„Набелязахме поредица от мерки, които трябва да се вземат и ще потърсим помощта на дарители. Организираме благотворителна вечер с вход, ще се проведе и търг. Идеята е максимално публично да успеем да съберем средства”, каза още проф. Петров.

По думите му статутът на общинските болници и функционирането им като търговски дружества не позволява да се търси финансова помощ от държавата. „Нямаме основание да търсим помощ.

Ако така очакваната реформа в здравеопазването се случи и общинските заведения вече не са търговски дружества, ще има резон да искаме средства”, обясни управителят.

Благотворителната вечер за набиране на средства за педиатричното отделение на болницата ще се проведе следващата сряда.
nova.bg