/ / iStock/Getty Images
Най-големият проблем са дивите прасета в региона
Свикват епизоотична комисия в Смолян заради Африканската чума
102083
Свикват епизоотична комисия в Смолян заради Африканската чума
  • Свикват епизоотична комисия в Смолян заради Африканската чума
Поредното заседание на Постоянната областна епизоотична комисия се свиква в Смолян. To e във връзка със създалата се тежка обстановка относно появата и разпространението на болестта Африканска чума, която достигна границата на областта, съобщи областният управител Недялко Славов.

Eдин от последните случаи, регистриран в страната, е в района на хижа „Здравец“ край Пловдив, която се намира в Родопите и е в непосредствена близост до землищата на община Чепеларе.

„Свикваме заседание на Постоянната областна епизоотична комисия, за да набележим допълнителни мерки. На този етап се концентрираме за спазване на указанията на Централния епизоотичен щаб и препоръчителния срок до 2 август да бъдат доброволно премахнати прасетата за домашно отглеждане“, коментира областният управител на Смолян Недялко Славов.

Според него все още няма яснота около точната бройка на прасетата отглеждани в домашни условия в Смолянско. Това ще стане ясно по време на заседанието на епизоотична комисия, която ще заседава от 14.00 ч. в Областна администрация.

По първоначални данни от общините бройката на прасетата от т.нар обекти от тип „заден двор“ не е голяма в Смолянско. Притесненията на местните власти на този етап за региона е заразата да не премине в района чрез дивите прасета. „По-големият проблем е, ако заразата премине през дивите прасета, ситуацията ще стане много тревожна“, добави Славов.

Според областния управител на Смолян на заседанието ще се набележат допълнителни мерки срещу разпространение. Една от тях ще е отстрелът на дивите прасета. На този етап няма регистрирани случаи на Африканска чума в региона.