Свидетел 004: Ахмед Муса е проповядвал в Шекер махала и Столипиново
Свидетел 004: Ахмед Муса е проповядвал в Шекер махала и Столипиново / снимка: Тина Соколова
Майката на Ахмед Муса се конституира като негов защитник
91217
Майката на Ахмед Муса се конституира като негов защитник
  • Майката на Ахмед Муса се конституира като негов защитник

Майката на Ахмед Муса Ахмед - главния обвиняем по делото за радикален ислям, Живка Младенова Стоянова, се конституира като негов защитник. Законът ѝ дава това право, макар да не е адвокат по професия, стана ясно по време на днешното заседание.

Съдебната сага продължи с разпит на четвъртия скрит свидетел. Прочетените в залата негови показания предизвикаха недоумение. Почти във всяко изречение той повтаря, че не е видял, но хората говорят или че е чул от някого фактите, които са вид доказателства по обвинението.

Свидетел 004 е от Пловдив. Разказва за два молитвени дома (месчита) в Шекер махала и Столипиново, в които Муса идвал да проповядва. Най-приближените от пловдивските му привърженици били Йосиф Минчев и Банго (Александър Иванов). Когато той не можел да отиде за проповед, те го замествали.

Муса говорел за уахабизъм и салафизъм, а хората в двата квартала се страхували от него, твърди още 004. Казвал, че мюсюлманите извън техния джамаат (общност), както и християните, са неверници. За войната в Сирия твърдял, че е хубаво нещо и че бойците там се бият за шериат (ислямските морални и религиозни норми). Учел братята си да се върнат с векове назад, да обличат нетипични за съвремието мюслмански облекла, а за жените казвал, че е грях да не се забулват с бурки.

Муса избухна в залата и заяви, че не може да се дава вяра на обвинения, които и самият свидетел признава, че не е чул с ушите си и не е видял с очите си. После пледира, че не може трето лице, което няма преки впечатления, да бъде свидетел.

Последваха трийсетина въпроса от него и част от защитниците. На много от тях 004 не отговаря, обяснява, че не е бил на проповед на Муса. Отговорите му отново започваха с „Говори се, че...”.

За лидер на групата е сочен 40-годишният Ахмед Муса Ахмед. Заедно с него подсъдими по делото са Ангел Симов-Айри, Светослав Манчев-Зекерия, Стефан Александров-Сюлейман, Орхан Бързак, Веселин Стефанов-Вайдин, Райко Кърталов-Ремзи, Рангел Илиев-Малкия Ремзи от Пазарджик, пловдивчаните Ерджан Смаил, Александър Иванов-Банго, Йосиф Минчев-Юсню, асеновградчаните Ненко Щерев-Яшко и Стефан Димитров-Тефик, както и Александрина Ангелова-Мелекшен, която е родом от Силистра, но живее в смолянското село Старцево.

Чуйте коментара на споменатия от свидетел 004 Йосиф Минчев за така поднесените показания.