Стилияна Бакалова е избрана за „Студент на годината“
Стилияна Бакалова е избрана за „Студент на годината“ / netinfo
Стилияна Бакалова е избраната от Националното представителство на студентските съвети за „Студент на годината“ в областта на техническите науки

Четвъртокурсничката от специалността „Авиационна техника и технологии“ в Техническия университет – филиал Пловдив Стилияна Бакалова има 16 свидетелства за управление. Тя може може да кара моциклет, мотопед, автомобил, камион, автобус, автомобил с ремарке, камион с ремарке, автобус с ремарке, трактор. А от 2014 година започва да учи за пилот.

„През 2014 година започнах моето летателно обучение в Авиационен център „ Ратан ” гр. Долна Баня, което преминава през 4 етапа, за покриване на изпитите за  първоначално летателно свидетелство. След което положих успешно практически и 9 теоретични изпита и получих свидетелство за летателна правоспособност PPL(A) – Private Pilot License, което не ми дава право да пилотирам с тръговска дейност , а само като любител-пилот“, разказва тя.

През 2015 година Стилияна Бакалова продължава своето обучение и придобива свидетелство за правоспособност на транспортен пилот на самолет – ATPL(A) – Airline Transport Pilot License. Натрупала над 180 часа летателен стаж в момента се обучава по програмата за покриване на етапа CPL(A) – Commercial Pilot license, което означава, че след още изпити тя ще има право да управлява самолети, извършващи търговска дейност.

Като студентка Стилияна Бакалова работи усърдно и публикува свои доклади и научни разработки в национални конференции по технически науки. В един от докладите си например тя прави прецизен анализ на сравнителните маневрени характеристики на самолетите МиГ-29 и Eurofighter Typhoon. Нейните доклади “Авиационни двигатели”, “Математически анализ на маневрените свойства на бойните самолети“ „Изследване на маневрените свойства на военни самолети“ предизвикват интереса дори на специалистите от българските военно-въздушни сили. 

„Човек  е създаден да бъде това, което сам пожелае. Малко от нас се осмеляват да  не вървят по течението на реката, а да поемат стремглаво напред по пътя на мечтите и целите си. Един от тях съм аз. Смело прекрачила прага и направила първите стъпки за постигане на мечтата си. Пътя, който определяш да извървиш не винаги прилича на картинката от твоето въображение. Благодарение на реалността, той е обсипан с трудности и несгоди, които трябва сам или с помощта на човека да ги преодолееш.

Вярвам, че един ден и моите мечти ще станат реалност - да бъда високо квалифициран и продуктивен авиационен инженер и летец-пилот;  да бъда част от голямото авиационно семейство, не като елемент, а като цяло задвижващо звено, подпомагайки му да се развива. Това са моите разбирания за живота и за реализирането ми в него“, казва тя.

Стилияна Бакалова е избраната от Националното представителство на студентските съвети за „Студент на годината“ в областта на техническите науки.