/ Дарик архив
Безсмъртния полк
97287
Безсмъртния полк
  • Безсмъртния полк
Стотици пловдивчани, руски граждани и гости на града се включиха в днешното честване на 9 май – Денят на Победата. Тържеството с поклонение и полагане на венци и цветя пред паметника на Альоша беше организирано от Почетното консулство на Руската федерация в Пловдив, като поводът беше 73-ата годишнина от победата над хитлерофашистка Германия.

Десетки развети знамена, георгиевски лентички, портрети от Безсмъртния полк, полева кухня и военна палатка с автентични оръжия от Втората световна война покриха днес по-рано през деня върха на едно от пловдивските тепета – Бунарджика. За самия Безсмъртен полк разказа една от главните организаторки на мащабното събитие – представителката на руската общност Олга Атанасова.

9 май: Поклон и полагане на цветя пред паметника на Альоша

Една от най-големите атракции на тържествата беше традиционната Полева кухня, в която на всеки от посетителите беше предложена дневната дажба на съветския войн – 50 грама водка, войнишко канче каша „Гречка (булгур) с месо“ и сандвич със сланина и кисели краставички.

В церемониите взеха участие представители на Посолството на Руската федерация в София, водени от Н. Пр. Анатолий Макаров – извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация, Почетният консул на Русия в Пловдив Георги Гергов, дипломатически представителства на Армения, Казахстан, Чехия и други държави, организации и граждани. Традиционно честването на Деня на победата събира хора от цялата страна. 

Чуйте от приложеното аудио.