/ dariknews.bg
Среща с писателя и художник Харалампи Орошаков ще се проведе в Пловдив, съобщиха от общината. Организатори са местната администрация, Регионален исторически музей (РИМ) и пловдивско издателство.
 
Връх в творчеството си австрийският творец, родом от София, бележи с романа „Аферата Батенберг”.
 
Днес от 18.00 часа зала „Съединение” ще бъде домакин на събитието „Портрет на художника и писателя Харалампи Г. Орошаков”. Участие ще вземе доц. д-р Владимир Янев. Изкуствоведът проф. Чавдар Попов ще представи мултимедийна презентация. Златко Павлов ще прочете откъс от нов автобиографичен роман на Орошаков, който е озаглавен „Усмивката на емигранта”. Органистът Петър Стойков ще изпълни Прелюдия в ми-бемол мажор от Йохан Себастиан Бах.
 
Утре, отново от 18.00 часа в зала „Съединение”, ще се проведе дискусия на тема „На границата на историята и литературата”. Ще се обсъжда историята на България в литературен контекст по романа „Аферата Батенберг”. Модератор на събитието е Георги Ангелов – преводач и журналист. Участие ще вземат Стефан Шивачев – доктор по история и директор на РИМ – Пловдив, Мариана Чолакова – доктор по философия и почетен консул на Германия в Пловдив, доц. д-р Владимир Янев – преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски”, Йордан Велчев – писател, поет, автор на исторически книги.