/ Община Пловдив
Спират събирането на патентен данък за едноличните търговци за три месеца в община Пловдив. За месеците март, април и май те няма да дължат такъв данък на общината, а ако вече са внесли мартенската вноска, тя ще им бъде приспадната за юни. Това обяви днес зам.-кметът по финанси Илия Кирчев. 

Общината ще предложи на първото заседание на Общинския съвет под тепетата пакет от мерки в подкрепа на малкия и микробизнеса, за да може след края на извънредното положение, те да продължат да работят нормално. 
  
Освен патентния данък, общината спира събирането на такса тротоарно право от началото на въвеждане на извънредно положение в страната до края на годината. Разсрочват се също всички дължими концесионни такси на обекти за 2019 година, а за 2020 година таксите ще бъдат начислявани пропорционално само за времето, в което обектите са работили

Заведенията, които ползват под наем общински паркинг, да бъдат освободени от плащането му за времето, в което не работят, предлагат още от администрацията. 

"В община Пловдив вярваме, че в ситуация на глобална икономическа стагнация само публичните инвестиции могат да генерират растеж, затова продължаваме строителните инвестиционни проекти", коментира Кирчев. Той посочи, че другия понеделник се възстановява работата по Водния проект на Пловдив, чиято стойност е 120 млн лева. Той включва изграждането на пречиствателна станция за отпадни води  и рехабилитация на ВиК-инсталацията в район "Северен". 

От лятото стартира и изграждането на пътната връзка "Модър - Царевец" между районите "Западен" и "Южен", чиято стойност е 12 млн. лв. Ще бъде довършен също бул. "Северен" и връзката му с Карловско шосе за 20 млн лв.,  след като бъде осигурено на финансирането с 200-милионния заем, който общината смята да тегли от Европейската инвестиционна банка. 

Двата стадиона, за които парите, в размер на 37 млн. лв. без ДДС, са отпуснати от правителството, ще стартират при първа възможност. 

Предстои проектирането и на моста над река Марица от бул. "България" към бул. "Копривщица" за 30 млн.лв. Инфраструктурата на кв. "Гладно поле" по европроект по ОПРР за 11 млн. лв. без ДДС също ще се строи през лятото. 

Предстои да бъдат изградени и няколко детски градини за 10 млн. лв., както и други малки обекти, също за около 10 млн. лв. общо. "Твърдо вярваме, че това може да възстанови икономиката и заетостта в града", подчерта Илия Кирчев. 

Кметът Здравко Димитров благодари на всички пловдивчани-доброволци, които са готови да се включат в подкрепа на действията на общината.  Той подчерта, че Общината Пловдив има едно от най-добре подготвените и структурирани доброволни формирования – „Пловдив 112“. "Искам да им благодаря, защото отново са в готовност и вече имат  екипи за работа при епидемия и пандемия“, заяви кметът.

По думите му формированието ще обучава и всички доброволци, които са изявили готовност да се ключат при необходимост. По тяхна молба кметът оправи апел към всички магазини и аптеки, когато има оформена опашка, доброволците от „Пловдив 112“ да бъдат пропускани с предимство при показване на служебна карата, защото те пазаруват за хора, които сами не могат да направят покупки на хранителни продукти и лекраства.

Кметът съобщи и за готовността на стоматолози от Българския зъболекарски съюз-Пловдив да се включат като доброволци при усложняване на обстановката, като заявяват, Хипократовата кметва не е само на думи, но и на дела. Денталните специалисти от Пловдив предоставят отворен списък с имената на заъболекари, които доброволно ще се включат в лечебните мероприятия за справяне с  COVID-19.