/ netinfo
Над 1280 са лекуваните болни с модерната и щадяща околните тъкани и важни органи апаратура за лъчетерапия на Комплексния онкологичен център в Пловдив. От началото на годината до края на юли техният брой е 710. Разполага с мултимодален линеен ускорител и дава по-големи възможности за избор при различните тумори.

Могат да бъдат обхванати всички локализации на онкологичните заболявания с необходимата прецизност, обяснява началникът на отделението по лъчелечение професор д-р Марианна Янева, д.м.н.

Ново поколение тазобедрена протеза бе успешно сложена за пръв път в Плевен

Голямото предимство на апарата е, че може да се реализира висока доза в тумора с максимална защита на околните здрави тъкани и критични органи. Лъчелечението се планира чрез модерен мултисрезов компютърен томограф.

Софтуерът за виртуална симулация дава възможност да се очертаят контурите на органите и да се правят различи реконструкции, а моторизираните лазери спомагат за високата точност при позициониране на пациента.

Построяването и оборудването на съвременното отделение са по проект, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие с основен бенефициент Община Пловдив.

Общата стойност на инвестиционния проект за модернизираната здравна структура е приблизително 10 милиона лева.