/ netinfo
РИОСВ: Няма превишения на нормите на въздуха в населените места край Шишманци
ШИШМАНЦИ ОБГАЗЕНО
93785
ШИШМАНЦИ ОБГАЗЕНО
  • ШИШМАНЦИ ОБГАЗЕНО
Пожарът край пловдивското село Шишманци все още не е потушен. Повече от 24 часа горят големи количества пластмаса в цех край завода за преработка на отпадъци. Няколко пожарни коли и десетки огнеборци се борят със стихията. В сградата е струпана над 3000 тона пластмаса. Хората в Шишманци са прекарали кошмарна нощ заради обгазяването със силна миризма от изгорелите отпадъци, тъй като вятърът късно вечерта се е обърнал и е пренесъл дима към вътрешността на селото.

Една от версиите е, че огънят е възникнал вследствие на паднал гръм по време на бурята миналата нощ. На място има експерти от РИОСВ, които измерват качеството на въздуха с мобилна автоматична станция. Според тях във въздуха няма вредни емисии над нормата. Показанията на циановодород са на 50 – 60% от границата на допустимото.

Няма пряка опасност за населението. Препоръките на РИОСВ – Пловдив да се избягват дейности на открито и да се затварят прозорците на жилищата в населените места, разположени около пожара на цеха на бившия стоманолеярен завод остават. При необходимост ще бъдат извършени замервания с мобилна апаратура от експерти на Регионална лаборатория – Пловдив към ИАОС и на РИОСВ – Пловдив и през следващите дни.

"Препоръчваме хората да останат по домовете си през уикенда и да консумират прясно мляко, предвид стеклата се ситуация в близост", заяви в съобщение до медиите кметът на с. Белозем, община Раковски Иван Тачев.

Пловдивската екоинспекция: Живеещите в района на Шишманци да не излизат навън (СНИМКИ/ВИДЕО)

Инцидентът предизвика вълна на възмущение сред жителите на Шишманци. Според тях, за времето откакто работи заводът, той е отровил обработваемата земя и опустошава земеделската продукция. Те се заканват да предприемат протестни действия, тъй като, по думите им, поредният пожар в завода за отпадъци поражда опасност от екокатастрофа. „Очакваме институциите да вземат скорошни мерки, защото положението става нетърпимо“, заяви кметът на Шишманци Костадин Иванов.

завод Шишманци
Станимир Стоянов

Това не е първият пожар в Шишманци. През 2015 г. пламнаха над 10 декара от депото за отпадъци. Заводът не разполага със система за аварийно подаване на големи количества вода в случай на пожар като този, разказаха огнеборците, опитващи се да потушат пламналия цех. Цистерните слизат до центъра на селото, където зареждат с вода от единствения пожарен кран пред кметството и отново се връщат да гасят. Пожарът е локализиран. В гасенето участват 5 противопожарни автомобила от РДПБЗН-Пловдив и СДПБЗН. 

Огнеборците се надяват в рамките на днешния ден пожара да бъде напълно потушен.