СДС - Пловдив на среща при кмета заради газовата криза
СДС - Пловдив на среща при кмета заради газовата криза / netinfo

СДС - Пловдив ще се срещне в четвъртък с кмета Славчо Атанасов, за да бъдат изяснени крайните щети, които газовата криза е причинила на повече от 40 хиляди пловдивчани, каза новият член на Националния изпълнителен съвет на синята партия Дора Христова. Местното ръководство ще настоява и за изплащането на компенсации след приключването на кризата.

Според СДС вариант за справяне със ситуацията е Южен централен район да договори изграждане на алтернативни източници, засягащи българска и гръцка и българска и турска страна. Най-икономически стабилно ще е въвеждане на по-малки газопреносни системи, а не отварянето на АЕЦ 3 и 4, каквото предложение лансира президентът. Нуждата от такива източници е належаща, тъй като единственият доставчик на газ за България в момента е Русия.

Освен с кмета, от Съюза на демократичните сили в Пловдив ще поискат срещи с областния управител Тодор Петков и отговорните институции. По време на дискусиите сините ще декларират категоричната си позиция България да участва в изготвянето на цялостната европейска стратегия за енергетика, защото според СДС страната ни е една от най-зависимите държави в Европейския съюз.