Рибните тържища в Пловдивско са изрядни
Рибните тържища в Пловдивско са изрядни / www.sxc.hu

Два дни след започването на масовите проверки на предлагането на риба и рибни продукти няма регистрирани нарушения. Това съобщи за Дарик началникът на отдел ДВСК към РВМС д-р Атанас Нейков. Инспекторите от Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) към Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) в Пловдив започнаха проверки дни преди големия празник Никулден. В Пловдив няма специализирани рибни тържища, затова инспекторите ще проверяват всички пазари, борси и магазини с щандове за риба и рибни продукти.

Ще се проверяват документите за регистрация, за произход на храните, етикетирането, годността, спазването на хигиенни изисквания и разрешителните за временен обект за продажба на риба на открито. От ДВСК припомнят, че рибата, която се продава във временните обекти за продажба на открито, трябва да се съхранява в касетки с лед.

Според Закона за ветеринарномедицинската дейност за продажба на риба без необходимите разрешителни за постоянен или временен обект, санкцията е на стойност 150 лв. Липсата на документи за произход се глобява от 100 до 3 хил. лева в зависимост от това дали изискванията са нарушавани системно. За продажба на продукти с изтекъл срок на годност санкцията може да достигне и до 5 хил. лева.