мъртва риба в яз. Цанков камък
мъртва риба в яз. Цанков камък / netinfo
Рибари от Девин отново сигнализират за умряла риба в яз. “Цанков камък“. Те искат незабавна намеса на компетентните органи. Проблемът според тях е от няколко дни, след като е спаднало нивото на язовира, заради което на самата му опашка има образувани ями, в които рибите попадат в капан – те остават на сухо и измират.

„Опитвахме се с доброволци и членове на Ловно-рибарското дружество в Девин да спасим, каквото можем. С кофи прехвърляхме риба от ямите, но има места, в които потъваме“, коментира пред Дарик Владимир Пейков от Ловното дружество в родопския град.
 

 

Публикувахте от Ловно-рибарско Дружество Девин в 10 май 2018 г.
Според него, са засегнати голямо количество риба от вида шаран, каракуда и др., като подчерта, че в момента е размножителният период, при който се хвърля хайвера и последствията ще са сериозни.

Според рибари, проблемът е най-вече в района на бившата електрическа подстанция, където е насипвано с чакъл, а в последствие са се появили и ямите. Според тях, нивото на водата в язовира е доста под необходимите норми за сезона.

Проблемът може да бъде разрешен, ако се извърши и разчистване на тези ями, за да може при оттичане на водата, с нея да се движат и рибите, а не да остават в капан“, категоричен бе още Владимир Пейков.