Раковски ще обжалва положителен доклад на РИОСВ за кариерата в Болярино
Раковски ще обжалва положителен доклад на РИОСВ за кариерата в Болярино / снимка: dimitrovgrad.bg/архив

Община Раковски ще обжалва в съда доклада за въздействие върху околната среда (ОВОС) за кариерата в село Болярино. Това съобщи за Дарик председателят на Общинския съвет Младен Шишков.

Изненадващо днес по обяд Експертният съвет към Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Пловдив одобри доклада, въпреки някои спорни моменти в него и въпреки протестите на местните хора. Те се опасяват, че бъдещото добиване на варовици ще наруши екологичното равновесие в района, а от взривовете ще се напукат къщите им. Затова на 2 поредни обществени обсъждания през пролетта категорично отхвърлиха предложението в землището на Болярино да се добиват варовици.

Без обяснения съставът на експертния съвет днес бе разширен с нови 4 души, служители на РИОСВ. За сметка на това не присъстваха представителите на областната администрация и на държавната агенция за метрологичен и технически надзор. По този начин с 8 гласа „за“ и 3 „против“ докладът за ОВОС бе приет, обясни инж. Шишков.

 

Затова община Раковски ще обжалва доклада по ОВОС в момента, в който го получи. Не беше сега моментът – буквално в 12 без 5, когато се чака оставката на правителството, да се приемат такива важни решения, от които зависи бъдещето на района, коментира председателят на ОбС.