Райкмет съди кмета на Пловдив за отнети правомощия
Райкмет съди кмета на Пловдив за отнети правомощия / Снимка: Даниела Ковачева
Кметът на район „Централен” Райна Петрова ще обжалва заповедта на кмета Славчо Атанасов за отнемане на правомощията й в т.нар. Бяла зона в суперцентъра на Пловдив. Тя ще внесе жалба до Областния управител утре, а до изтичане на законоустановения 14-дневен срок от получаване на кметската заповед - и до Административен съд. Преди седмица Славчо Атанасов отне Бялата зона от прерогативите на Райна Петрова с мотив, че е допуснала груби гафове с коледния базар до Централна поща и с незаконно разширеното кафене срещу сградата на полицията на ул. „Богориди”. От ГЕРБ пък определиха акта като политическа атака, недопстимо аргументирана с нарушения на наематели, срещу които са взети административни мерки.

Според Петрова актът на кмета за отнемане на част от правомощията й е противозаконен. Тя твърди, че Славчо Атанасов нарушава законите за местното самоуправление и местната администрация и за териториалното деление.

Ако заповедта влезе в сила, драстично ще бъдат намалени приходите за района, тъй като ще се ограничат средствата, от продажби и наеми на общински имоти на неговата територия, каза още Петрова.

Четиримата районни кметове от ГЕРБ – Ина Филипова/Северен/, Здравко Димитров/Западен/, Иван Тотев/Източен/ и Райна Петрова/Централен/изразиха недоволство, че са изолирани от кмета при обсъждането на бюджета. Според тях миналата година, когато партията им бе част от управляващото мнозинство, те са участвали много по-активно при разчитане на необходимите средствата за районите. ГЕРБ възнамерява да инициира среща със Славчо Атанасов по този въпрос в близките дни.

Четиримата районни кметове грубо смесват административните си функции и политическите постове, които заемат, коментира в официално изявление Славчо Атанасов. Той препоръча, когато колегите му по райони коментират управленски проблеми, да се въздържат от изяви в политически клубове, а – цитирам - да говорят там, където им е мястото – в районните кметства.