Радан Кънев подкрепи вземането на нов дълг и разкритикува финансовия министър
Радан Кънев подкрепи вземането на нов дълг и разкритикува финансовия министър / снимка: dariknews.bg
Радан Кънев подкрепи вземането на нов дълг и разкритикува финансовия министър
78194
Радан Кънев подкрепи вземането на нов дълг и разкритикува финансовия министър
  • Радан Кънев подкрепи вземането на нов дълг и разкритикува финансовия министър

Предложението държавата да вземе 16 милиарда лева заем е много добро, но не бе представено както трябва от финансовия министър Владислав Горанов. Това заяви днес в Пловдив лидерът на Реформаторския блок и председател на ДСБ Радан Кънев.

Това е успешен модел за управление на държавния дълг, който се използва от повечето държави от Централна и Източна Европа. Той ще свали рязко дълговите плащания на страната, а лихвите по общия публичен дълг ще бъдат стабилизирани. Това показва предприемчивостта на правителството, което не взема нов дълг, а се подготвя да емитира дълг, посочи Радан Кънев.

Лидерът на ДСБ изтъкна, че в случая има консолидиране на всички стари дългове плюс още 4 милиарда лева за инвестиции, обединени в 30-годишен хоризонт при ниски лихви.

Радан Кънев не спести критиките си към финансовия министър Владислав Горанов, който по думите му "представил катастрофално идеята за 16-милиардния заем".  „Това издава липса на диалог вътре в коалицията и с гражданите, а БСП и "Атака" получиха възможност да критикуват. Така добрата идея, вместо да получи подкрепа, бе подложена на унищожителна критика“, подчерта Радан Кънев. (Чуйте думите му в прикачения файл)

Той заяви, че Реформаторският блок ще иска подробен разчет от Министерството на финансите как ще бъдат инвестирани 4-те милиарда лева.

Лидерът на ДСБ бе гост на учредяването на Реформаторски бизнес клуб в Пловдив, който обединява представители на бизнеса от цялата страна.