/ dariknews.archive
Изложбата „Пътят на свободата от Шипка до Сан Стефано“ гостува в Смолян. Експозицията от фотоси, документи и предмети е подредена в Регионалния исторически музей в родопския град. Тя е посветена на 3-ти март - Националният празник на Република България.

Ателие за изработване на родопски мартеници отвори врати в Смолян

Целта е да представи едни от най-важните сражения по време на Руско-турската война 1877-1878 г., довели до подписването на Сан Стефанския мирен договор. На различни табла хронологично са проследени драматичните боеве на Шипка,  внезапната турска атака, подвигът на руската войска по време на „Зимното шипченско стоене“, падането на Плевен и други паметни събития.

Смолян с рекорден бюджет за 2019 г, над 48 млн.лв е новата финансова рамка на общината

В изложбата могат да се видят и ценни реликви: бойно оръжие, бинокъл на участник във войната, юбилейни монети, оригинални пощенски пликове и картички. В експозицията интерес ще представляват литографии и значими художествени картини от български автори, създадени за годишнините от Освободителната Руско-турска война. Изложбата „Пътят на свободата от Шипка до Сан Стефано“ се открива  днес от 17:00 часа и ще може да се види до 8 април 2019 г.