Първите автомати за продажба на талони за „Синя зона“ са вече  факт
Първите автомати за продажба на талони за „Синя зона“ са вече факт / netinfo
Първите автомати за продажба на талони за „Синя зона“ са вече факт
87600
Първите автомати за продажба на талони за „Синя зона“ са вече факт
  • Първите автомати за продажба на талони за „Синя зона“ са вече факт

Първите три автомата за самотаксуване при паркиране в „Синя зона“ в Пловдив бяха монтирани днес на бул. „Княгиня Мария Луиза“, съобщи заместник-кметът по транспорт на Община Пловдив  Златин Велев.

„Правим го за удобство на гражданите. Автоматите ще заменят ръчната продажба на талони от инкасаторите, но същевременно продължава и SMS таксуването на номер 1332“, уточни още той.

При натискането на който и да е бутон на „паркомата“ излиза логото на общината. При желание за самотаксуване се натиска бутона с № 1 и върху монитора се изписва тарифата от понеделник до събота: 1 лв. - за 40-минутен престой; 1,50 лв. – за 1 час престой. Тъй като машината не връща ресто, колкото монети над тази сума постави водачът на МПС, автоматът ще му издаде талон за съответното време.

Ако поставените монети са под 1 лв., се появява надпис, че сумата е недостатъчна, защото няма такава тарифа. Тогава с отказ чрез натискане на червения бутон „Х“ човек може да си върне монетите.

Потвърждението на операцията се извършва със зеления „V“, след което излиза талонът.

Първите автомати за продажба на талони за Синя зона са вече  факт
netinfo
„Водачът е длъжен да постави талона на видимо място върху арматурното табло на автомобила. Ще има екипи, които постоянно ще проверяват дали паркиралите в „Синя зона“ са се самотаксували“, предупреди от своя страна и директорът на ОП „Паркиране и репатриране“ Ненко Калакунов.

Автоматите са произведени от френска фирма. Единият от тях е с по-голям монитор и е модел от ново поколение, какъвто за първи път се монтира в България. Той е свързан с онлайн платформата на Община Пловдив http://www.visitplovdiv.com и при натискане на бутон № 2 всеки може да получи информация както за забележителностите на града, така и за актуалните културни събития.

Припомням, че автомати за таксуване в "Синя зона" се очаква да бъдат поставени и на други централни улици в града.