Първият ремонтиран МиГ-29 излита днес
Първият ремонтиран МиГ-29 излита днес / netinfo

Демонстрационният полет на първия от 16-те изтребителя МиГ- 29, които се ремонтират по договора между Министерството на отбраната и Руската самолетостроителна корпорация МиГ, ще се състои на 29-ти окотомври в авиобаза Граф Игнатиево. Полетът ще бъде наблюдаван от заместник-министъра на отбраната Спас Панчев, съпредседателя на българо-руската комисия по военнотехническо сътрудничество Михаил Петухов, заместник-генералния директор на РСК МиГ Владимир Випряшкин и Дмитрий Остапчук, регионален директор на РСК МиГ. На събитието ще присъстват командващият на ВВС генерал-лейтенант Симеон Симеонов и висши офицери от Генералния щаб на Българската армия и ВВС.

Договорът за ремонта на българските изтребители МиГ-29 бе подписан от министъра на отбраната Веселин Близнаков и заместник-генералния директор на Руската самолетостроителна корпорация РСК МиГ Сергей Цивильов. Ремонтът на самолетите е наложителен за българските ВВС, защото машините са с изтекъл ресурс и това затруднява изпълнението на задачата на нашата армия по Air policing - охрана на въздушното пространство, кометираха висши военни.

Създаденият през 80-те години на миналия век изтребител МиГ-29 е преходен в авиацията между XX и XXI век. Самолетът е един от най-масовите изтребители с много високи технически характеристики и е приет на въоръжение в 27 страни. Той се отличава с висока бойна ефективност, добри маневрени характеристики, високо ниво на надеждност и безопасност на полета и икономичност при експлоатацията. Полша, Словакия и Унгария са сред страните - членки на НАТО, които също притежават и използват този изтребител.