/ Главна прокуратура
Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми 42-годишен мъж, за изпиране на пари чрез тежко умишлено престъпление, извършено чрез избягване на плащане на данъчни задължения, в съучастие на 38-годишен мъж и 38-годишна жена, както и за избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери - 1 млн. лв.
 
Съдят баща и син от Добрич и младеж от София за злоупотреба с банкови карти на чужденци и пране на пари

На 1 март 2019 г. под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив, съвместно със служители от сектор „Икономическа полиция“ при ОД на МВР-Пловдив и на ГДБОП-София, е проведена специализирана операция за извършени данъчни престъпления и пране на пари на територията на градовете Пловдив, София, Разград и Велико Търново.

Извършени са били множество претърсвания и изземвания от офиси и жилища, при които в трезори и други помещения са открити общо около 600 000 лева, в различна валута, както и документи, компютърни конфигурации и други вещи, имащи отношение към престъпната дейност.
 
До 20 000 лева глоба, ако не сме изпратили в ДАНС мерките за пране на пари

Образувано е досъдебно производство, като за срок от 24 часа по Закона за МВР са задържани девет лица. На трима от тях са повдигнати обвинения. До момента е установено, че от месец март 2017 г. до 1 март 2019 г. чрез седем търговски дружества, регистрирани в България, са били извършени парични преводи в брой, в размер на общо 5 млн. лв, към търговски дружества в Полша и Италия.

Управителите на българските дружества, които са били подставени лица с нисък социален и финансов статус, са поръчвали стока - козметика, перилни препарати и дугуи., от Полша и Италия. Пратките формално пристигали на името на тези фирми, а реално стоките получавало друго търговско дружество у нас, чийто управител е 42-годишния обвиняем, със съдружник 38-годишната обвиняема. Стоката била разпространявана в магазинната мрежа у нас, като парите от продажбите не били декларирани и по този начин е избегнато плащането на данъчни задължения в размер на около 1 млн. лв.
 
Задържаха четирима българи на Бали за скимиране на банкови карти

Установено е още, че съучастник при изпращане на парите от България към търговските дружества в чужбина е бил 38-годишният мъж, който ги е предоставял на управителите на седемте фирми у нас, а те от своя страна ги изпращали по банков път към фирмите в Полша и Италия.
 
Днес Окръжна прокуратура-Пловдив внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двамата обвиняеми мъже. Спрямо жената е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 хил. лв.
 
Разследването по случая продължава.