Прокуратурата обвини бившия кмет на Хасково за разрушен паметник на културата
Прокуратурата обвини бившия кмет на Хасково за разрушен паметник на културата / Thinkctock/Guliver photos

Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем бившият кмет на Хасково Георги Иванов за издадена заповед за разрушаване на сграда, обявена за паметник на културата, в качеството си на длъжностно лице

По време на разследването е установено, че на 14 май 2015 г. като кмет на Хасково Георги Иванов е издал заповед №514, с която наредил да бъде премахната сграда, намираща се на ул. „Дунав“, кв. 44 – Хасковски затвор със застроена площ 417 кв.м., построена през 1892 г. Според представените документи, постройката е обявена за паметник на културата със статут на историческа недвижима културна ценност, категория „национално значение“. Тя е включена в Списък на историческите паметници в Хасковски окръг, обнародван в Държавен вестник - бр. 36 от 1970 г. След издадената заповед е последвало разрушаване на сградата – паметник на културата.

Спрямо 61-годишния екс кмет е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5 000 лева.

 

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров разследването е било възложено на Окръжна прокуратура-Пловдив и се извършва от екип от следователи от Окръжен следствен отдел към същата прокуратура.