Проблем: 1/4 от металната конструкция на Братската могила е за смяна
Проблем: 1/4 от металната конструкция на Братската могила е за смяна / dariknews.bg/ Архив

25% от металната конструкция на Братската могила е силно корозирала, информира кметът на район „Западен" Здравко Димитров. Гредите и плоскостите по тавана са в много лошо състояние, което допълнително ще увеличи времето и средствата, необходими за възстановяването на монумента. Според Димитров това непредвидено обстоятелство ще забави и изготвянето на проекта. Яснота относно проектирането ще има чак след около 2 месеца. Тогава трябва да бъде готов и 3D макетът, който е задача на художника Красимир Тодоров.

В момента ремонтни работи по Братската могила не се извършват. Райкметът е категоричен, че същинската дейност по възстановяването на монумента ще започне през пролетта на 2011 година. Все още не е ясната точната сума, която ще бъде необходима за реновиране на паметника.

Преди да започнат същинските дейности, пловдивчани ще имат възможност да изразят гражданската си позиция по отношение на визията на паметника. Очакванията са ремонтните дейности да приключат до година.

През последните години Братската могила се стопанисва от Историческия музей. Паметникът, който наподобява древна тракийска гробница, е създаден през 1974 година по повод 30-годишнината от 9-ти септември 1944. В монумента има 19 скулптурни композиции на поколения герои, дали живота си за свободата на България. Каменните тела изобразяват падането на страната под турско робство, септемврийското въстание и партизанските сражения. Фигурите са изработени от камък и бронз.

Всеки делничен ден от 9.30 до 16.30 часа гражданите могат да посещават монумента. Входът е свободен.