/ ThinkStock/Getty Images
Гроздобер
99192
Гроздобер
  • Гроздобер
Средно между 550 и 600 кг. на декар са тазгодишните добиви на грозде на винопроизводителите от Родопската яка. Това каза в интервю за Дарик радио председателят на консорциум „Вкусът на България“ и винопроизводител Росица Касабова.

Загубите от болести по плода са между 10 и 20%, като тези сравнително добри резултати са постигнати с многократно третиране с препарати против влага, най-вече през пролетта и началото на летния сезон.
 
В момента приключва последната беритба на късния мавруд. Захарността му е висока – средно 25.5 градуса. Касабова прогнозира, че количеството произведено вино тази година ще е съизмеримо с миналогодишното, а характеристиките му се очаква да бъдат доста интересни.  
 
С всяка година потреблението на вино в България се увеличава, а най-хубавото е, че все повече хора разбират това, което консумират, коментира още винопроизводителят. Увеличава се интересът към родното продукция от страна на азиатски държави като Китай, Виетнам и Япония, които се отнасят с голямо уважение към нашите стоки, добави Росица Касабова.
 
Като цяло намалява интересът към по-евтините трапезни родни вина от страна на Русия, Америка, вкл. Франция, Италия и Испания, за сметка на повишаване интереса към по-висока категория вина, произведени от български сортове грозде като мавруд, гъмза, широка мелнишка лоза, керацуда, димят и други.
 
Чуйте и от приложеното аудио.