Предложението за намаляване ДДС върху книгите влиза в Комисията по култура
Предложението за намаляване ДДС върху книгите влиза в Комисията по култура / Комисия по култура и медии

Творческите съюзи се обединиха в намерението за намаляване на ДДС върху книги, учебници и периодични издания и идеята е той да се редуцира от сегашните 20 % до 7 %. Това съобщи председателят на Комисията по култура и медии в парламента Славчо Атанасов във Варна.

Той откри седмото издание на „Алея на книгата“ и заедно с Даниела Панайотова, член на комисията и депутат от Варна, кметът на града Иван Портних и председателят на Асоциация „Българска книга“ Веселин Тодоров, поздравиха издатели, творци и читатели за духа им.

Форуми като този във Варна, като „Пловдив чете“, като поредицата от инициативи с пътуващите книжарници и библиотеки в цялата страна са изключително важни във време, когато все повече трябва да отстояваме като неопровержима духовна ценност четенето и образованието. Защото безкнижен и неграмотен народ не би могъл да върви напред“, посочи още Славчо Атанасов.

Предложението за намаляване ДДС върху книгите влиза в Комисията по култура
netinfo
50 издателства участват в тазгодишното издание на „Алея на книгата“, над 2000 са само новите заглавия, които форумът представя.

Председателят на Комисията по култура и медии обаче бе категоричен, че в битката за намаляване на ДДС върху българската книга няма да тръгне само с ентусиазъм и призиви. „Подобно действие е мислимо единствено при сериозни аргументи. Затова сме поръчали на Института за интелектуална собственост и лидерство към УНСС да изработи анализ за това как ще се отрази намаляването на ДДС, за плюсовете и минусите. Едва тогава, с аргументи ще отидем при министър Влади Горанов“, заяви Славчо Атанасов.

След поредица от срещи с него, в Парламентарната комисия по култура и медии, гилдиите и творческите съюзи сами са посочили не само проблеми, но и предложения за законодателни решения. "След внимателен анализ и работа с нашите експерти ще очертаем една цяла стратегия за развитие в културата за различните сектори напред чрез законодателни промени. Така, че да има цялостен поглед, а не да се работи на парче, без значение кое правителство идва на власт“, посочи още Славчо Атанасов.