Горският пожар, който избухна в четвъртък в борова гора край родопското село Югово, вече е на площ от 100 дка, съобщиха от Регионалната дирекция на противопожарната охрана в Пловдив.

пожар
Министерство на отбраната


Продължават опитите за локализирането му, като за целта на място са екипи на пожарните от Асеновград, Лъки, Чепеларе и Смолян.

пожар
Министерство на отбраната


В помощ на пожарникарите са 12 служители на горското стопанство със седем висопроходими автомобила, осем доброволци са разпределени по двата фронта на пожара. В гасенето на 12 август се включи и хеликоптер на 24 авиационна база - Крумово. 

пожар
Министерство на отбраната


31 военнослужещи от 4-и артилерийски полк – Асеновград се включиха в гасенето на пожара на терен. Вертолет „Кугар“ с екипаж от 24-а авиационна база Крумово излетя , за да участва в гасенето на пожара чрез обливане на терена с вода от въздуха. Вертолетът разполага с противопожарен контейнер с външно окачване „bambi bucket”, с вместимост до 2 т. вода.

Голям пожар гасят военни с вертолет в Родопите

По данни на пожарната в близост до мястото на пожара е открито второ огнище с площ около 1,5 дка, за погасяването на което са предислоцирани сили и средства от основния пожар.

пожар
Министерство на отбраната


През тъмната част на денонощието на дежурство са били оставени един екип на пожарната от Асеновград и служители на Държавното горско стопанство.