Последно: Чомаков няма да се бори за трети мандат
Последно: Чомаков няма да се бори за трети мандат / netinfo

Кметът на Пловдив Иван Чомаков няма да се кандидатира за трети мандат. Той уточни, че решението му е добре обмислено и е малко вероятно да продължи да се занимава с политика. Чомаков отказа да коментира дали СДС в града трябва да подкрепи кандидата на ВМРО и ГЕРБ Славчо Атанасов, но изрази задоволство, че сегашния кмет на пловдивския район Тракия и член на неговия екип има успешна политическа кариера.

”През тези 8 години успяхме да извоюваме достатъчна независимост от София. Следващият кмет трябва да работи за това община Пловдив да си върне границите отпреди 1987 година, каза още Чомаков и прогнозира, че приемникът му на поста ще бъде избран на балотаж.

Чомаков обяви намеренията си и пред представители на няколко политически сили при обсъждането на квотите за участие в Общинската избирателна комисия. Лидерът на ДСБ Спас Гърневски коментира, че кметът е взел мъдро политическо решение, което ще позволи на десните да постигнат пълна консолидация в Пловдив и да постигнат победа на предстоящите избори още на първи тур.

Той подчерта, че това обаче зависи изцяло от СДС и призова сините да подкрепят издигнатия от коалицията ГЕРБ-ВМРО-ДСБ Славчо Атанасов. Така ще се създаде изключително силно дясно обединение, което ще помете опитите за червено управление на града още на първи тур, посочи Гърневски.

Лидерът на СДС Николай Караиванов категорично отхвърли участие в коалицията ГЕРБ-ВМРО-ДСБ с обяснението, че сините не желаят да оставят Пловдив в ръцете нито на популисти, нито на комунисти. Той потвърди, че неговата кандидатура за кмет ще бъде издигната от градската организация на съюза. ”Налага се понякога председателят да застане в генералската позиция и да поведе армията”, така емоционално Караиванов обясни ситуацията и обяви, че СДС вече води преговори с ЕДП и Новото време за общо участие на изборите.