Показват изчезналите диви коне - тарпани
Показват изчезналите диви коне - тарпани / netinfo

Галерията, разположена във фоайето на Общинския съвет, ще приюти уникалната изложба от фотоси на редки бозайници, птици, влечуги, насекоми, красиви цветя и природни картини от вълнуващи кътчета на страната. Най-атрактивната част от изложбата са снимките на дивите коне - тарпани, живели някога в Европа и заселени отново в района на Източните Родопи през 2011 година по проекта „Новото тракийски злато”.

Дивите коне са прародители на домашния кон, но в средата на XX век са изчезнали от дивата природа. За щастие, някои от домашните коне са запазили част от тези тарпански гени и чрез кръстосване, са създадени няколко породи коне, приличащи на изчезналия тарпан. От 2011 г. близо тридесет коня тарпани са пуснати на свобода в Източните Родопи.

Изложбата „Дивият свят на Източните Родопи“ ще гостува на Пловдив от 22  януари до 28 февруари 2014 и ще покаже богатото биоразнообразие на Източните Родопи, което включва 1962 растителни и 4329 животински вида.

Посетителите ще видят снимки на уникални за България видове като белоглав, египетски и черен лешояд, черен щъркел, белоопашат мишелов, чухъл и др., както и природни резервати.

Целта на колекцията от фотоси е да доближи природата освен до природолюбителите, орнитолозите и екотуристите, и до възможно най-широка публика.

След големия си успех в страната, изложбата гостува на Пловдив благодарение на фондация „Новото тракийско злато – България“ в сътрудничество с холандската фондация Кросбил Гайдс и Българска Фондация Биоразнообразие.

От 2009 година проектът „Дивият свят на Източните Родопи“ работи активно в три главни направление: екотуризъм, биоземеделие и дива природа.

Изложбата ще бъде открита на 22 януари в 12.30 часа, в галерия „Пловдив”, а чрез нея организаторите изразяват подкрепата си за кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019.