Поетът Иван Цанев се окичи с Орфеев венец
Поетът Иван Цанев се окичи с Орфеев венец / снимка: Дарик радио Пловдив
Поетът Иван Цанев се окичи с "Орфеев венец"
80355
Поетът Иван Цанев се окичи с "Орфеев венец"
  • Поетът Иван Цанев се окичи с "Орфеев венец"

Иван Цанев е новият носител на Орфеев венец“ за съвременна поезия. Поетът получи наградата при официалното откриване на фестивала Пловдив чете във вторник вечерта на Античния театър в Пловдив.

Това е тихият поет, а стиховете му отекват като камбана, каза при връчването бизнесменът Димитър Георгиев. Публиката имаше възможност да ги чуе в рецитал на Богдан Глишев.

След като се окичи с венеца, Цанев благодари първо на на Пловдив - този  Пловдив, който продължава да чете. След това отправи благодарности към поетесата и издател Божана Апостолова, която продължава да произвежда млади читатели и е домакин на 13-тия "Пловдив чете" тази година.

13 години заедно се опитваме да превърнем Пловдив в духовна зона, отбеляза Божана Апостолова от сцената на Античния театър. "Правим това, не за управляващите, не за кмет или зам.-кмет, а за пловдивчани, защото децата трябва да растат в духовна среда и това е особено важно.", уточни тя.

В Пловдив чете се включват над 130 писатели, поети и преводачи. От шатрите пред Централна поща можете да купите с отстъпка книги на близо 40 издателства.

За първа година се връчва и награда за най-добро художествено оформление на книга. Носителят на Златна четка" e Христо Гочев. С красивата форма той благодари и от името на бъдещите получатели на тази награда, която показва, че трудът им се оценявва. Гочев призна, че мечтае да не се говори за цените на книгите, а просто да можем да си ги купуваме.

Програмата продължи с изпълнения на гайдари, концерт на Хилда Казасян и джазтет Венци Благоев, детски хор и танцов ансамбъл.

 

.