По Великден - на религиозен туризъм или СПА?
По Великден - на религиозен туризъм или СПА? / снимка: БГНЕС, архив
По Великден - на религиозен туризъм или СПА?
79063
По Великден - на религиозен туризъм или СПА?
  • По Великден - на религиозен туризъм или СПА?

Къде да отидете в рамките на ден и това да не ви струва половин заплата? Да сте сред природата и да видите места, за които само сте слушали или пък да посетите прочути обекти на религиозен туризъм по време на Великденските празници?

Възкресение Христово наближава, идват 4 почивни дни и можете да използвате времето си и да посетите туристически обекти в общините близо до Пловдив.

Сред най-известните са емблематичните Асенова крепост и Бачковският манастир край Асеновград. Бастионът може да се посещава от туристи на всяка възраст, обезопасен е и е осветен с над 320 лампи, разказа за Дарик Ивайло Мирчев, експерт по туризъм в общината.

Бачковският манастир е прочут паметник на християнската култура, първи по поклонници в страната, защото тук са запазени традиции на 400 години – каквато е литията на втория ден на Великден. Отделно тук може да се види единственият запазен лик на ктитора цар Иван Александър, съхранен в костницата от ХІ в.

Освен това в близкото село Косово туристите могат да разгледат архитектурен резерват със 106 къщи паметници на културата, който е част от кампанията „50 малко познати туристически обекта в България“, разказа Ивайло Мирчев.

В общината се намира и най-високият водопад в Родопите - Сливодолско падало с височина 50 м, както и над 250 пещери в Добростанския карстов масив. В някои от тях като пещерата „Топчика“ има пещерни рисунки на над 12 000 години,  а в „Добростански бисер“ - красиви сталагмити, сталактити и сталактони, обясни специалистът.

Град Хисаря е прочут с топлите си минерални извори и археологията, която буквално се намира навсякъде. Хората се интересуват основно от възможностите за лечение и почивка, разказа Мая Апостолова от Туристическия информационен център. Всички санаториуми на територията на курорта работят, в почти всички хотели има СПА-центрове, функционират и градските бани, където също може се вземе топла минерална вана, допълни тя. От лятото на крепостната стена „Камилите“ ще се прожектира мултимедиен спектакъл със звук и светлина, който ще разказва за историята на Земята, на България и Хисаря, на водите и легендите за града, допълни Мая Апостолова.

Садово не е сред прочутите туристически дестинации, но и тук има какво да се види. От 2 години насам традиционният Празник на фъстъка се провежда на 23 май, разказа Йорданка Запрянова. За този празник децата правят оригинални творби – картини, колажи, пана, дори скулптури от фъстъци. Най-хубавите експонати могат да се видят в Института по растителни генетични ресурси. Там специалистите създават различни култури, устойчиви на болести и неблагоприятни климатични условия. Сред тях са и сортове пшеница, базирани на древното жито лимец, който напоследък е много модерен, допълни още Йорданка Запрянова.