Пловдивските управници обсъждат с шефа на ДАНС защитата на общинската собственост
Пловдивските управници обсъждат с шефа на ДАНС защитата на общинската собственост / netinfo
Кметът на Пловдив Славчо Атанасов и председателят на Общинския съвет Илко Илиев ще обсъдят днес с председателя на ДАНС Петко Сертов връщането на защитните механизми, предпазващи общинската собственост от измами и посегателства на недобросъвестни служители.

Представителите на местната власт в Пловдив ще представят проект за промени в Гражданско-процесуалния кодекс, разработени, след като общината загуби контрола върху фирма „Ритон”, чиито акции бяха прехвърлени от частен съдебен изпълнител на реститути. Очаква се на днешната среща със Сертов да стане ясно дали ДАНС ще изпълни ангажимента си да открие виновните за аферата, след като преди 2 дни реститутите обявиха, че връщат фирмата на общината.

Според предложението за законодателни промени, в ГПК трябва да бъде предвидена забрана за изпълнение на парични вземания срещу общините и други бюджетно субсидирани заведения. Предвижда се такива вземания да се погасяват с планирани за целта кредити от бюджета.

С промените в ГПК, които влязоха в сила на 3-ти март, държавата запази защитните механизми за своята собственост, но за общините те отпаднаха. Председателят на ДАНС трябва да го представи проекта за възстановяването им в Министерския съвет, който да го предложи за гласуване в Народното събрание.