Финансови проблеми в Карловската болница
Финансови проблеми в Карловската болница / снимки: Кирил Кирилов
БЛС
98875
БЛС
  • БЛС
Финансово затруднената карловска многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Киро Попов" беше подкрепена на редовно годишно заседание на Пловдивската колегия на Българския лекарски съюз (БЛС). Решението беше взето с пълно единодушие от членовете на Управителния съвет на организацията. Припомням, че здравното заведение не е получило 115 хил. лв. от Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) за извършени дейности от акушеро-гинекологичното отделение. Кирил Кирилов допълва информацията.
 
Членовете на УС на БЛС Пловдив бяха запознати от управителя на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ д-р Христо Пелев с проблемите, създавани от здравната каса. Нейният районен шеф д-р Магдалена Петрова беше уличена в двоен стандарт. Управителят на карловската болница даде пример с лечебниците в Момчилград, Крумовград, Ардино и други малки населени места как получават пари за извършени в тях раждания на деца, а ръководеното от него заведение – не, при положение, че цялата здравна система трябва да спазва указанията, свързани със съвместната работа на БЛС и НЗОК.
 

БЛС
снимка: Кирил Кирилов

 
Секретарят на пловдивската организация на БЛС д-р Георги Кръстев определи решението на РЗОК – да не плаща за дейностите на болницата – като извращение.
 
Пловдивските лекари ще запознаят с решението си ръководството на БЛС. Управителният съвет ще заседава на 28 септември и ще разгледа проблема с Карловската болница. Очакванията са да бъде сезирано ръководството на НЗОК и здравното министерство.
 
От БЛС-Пловдив бяха категорични, че проблемът трябва да се реши „светкавично“ и болницата да получи полагащите й се средства, защото в противен случай – със започването на новата финансова година, парите ще бъдат изгубени.
 
Чуйте и от приложеното аудио.