/ iStock/Getty Images
Пловдивските пчелари ще подкрепят европейската инициатива да бъдат забранени пестицидите, които убиват пчелите. Това заяви председателят на Общинско пчеларско сдружение „Акация 1899“ в Пловдив Николай Гайдов.

Започва общоевропейска кампания за опазване на пчелите и природата

Необходими са 15 000 подписа, за да се забрани използването на отровните пестициди не само у нас, но и в Европа. По думите на председателя на Гайдов пчеларите и в община Пловдив, и в областта подкрепят инициативата.

Гайдов припомни, че на местна земя пчеларите искат промяна в Наредба 13, която разрешава пръсканията с пестициди. Производителите на мед искат спиране на пръсканията по време на цъфтеж, засилен контрол въобще над тези пръскания. И промените са в ход.

Пчеларството е най-екологичният вид земеделие в България (СНИМКИ)

„В момента очакваме промяна в наша полза“, кментира Гайдов и подчерта, че работна група, в която има и пчелари са договорили искания засилен контрол. „Вече има основания да сме доволни от тази работна група, защото има решение от догодина по време на тези месеци, когато има пръскания, да има дежурни от отдел „Растителна защита“, уточни председателят на "Акация 1899" в Пловдив.

Пчелари на протест срещу употребата на пестициди в земеделието

Именно от  "Растителна защита" към Агенцията по храните се контролират самолетните пръскания с пестициди. Към момента се осигуряват по 4 души в област, които не достигат, за да осъществяват адекватни проверки и контрол над земеделците. Така всеки земеделец в общините на дадена област прави каквото иска.